Kampung Selat Bagan Nyior terkenal
sebagai satu destinasi pelancongan yang menyimpan pelbagai khazanah disebalik
kehidupan seorang nelayan dalam mencari sumber pendapatan. Aktiviti perikanan
merupakan sumber utama penduduk Kampung Selat Bagan Nyior dalam mencari rezeki
serta untuk menampung kehidupan sejak dahulu lagi. Berikutan dengan kedudukan
kampung yang berdekatan dipersisiran pantai, majoriti penduduk kampung di Selat
Bagan Nyior menjalankan aktiviti nelayan secara tetap yang hanya bergantung
kepada tangkapan hasil laut. Peratusan daripada keseluruhan penduduk di sini
yang menjadi nelayan adalah kira-kira 90 peratus manakala 10 peratus merupakan
peniaga, pembuat kraftangan dan sebagainya.
Sotong juga merupakan hasil laut penduduk disitu
Bronok ini bersifat kenyal dan rasanya agak masin seperti air laut disebabkan pembiakannya. Kak Bara turut menyatakan bahawa bronok hidup di kawasan persisiran pantai yang berselut seperti di pantai kampung ini. Antara saiz bagi bronok yang matang adalah di antara 3 inci sehingga 5 inci. Kebiasaannya bronok ini merupakan hasil laut yang jarang diambil tetapi mendapat permintaan yang tinggi terutamanya ketika kenduri dengan menjadikannya sebagai makanan eksotik iaitu dibuat kerabu. Selain itu, pembuatan makanan seperti kerabu bronok seharusnya tidak boleh di cuci dengan air masin, tetapi hanya boleh di cuci dengan air biasa dan air asam. Hal ini kerana bronok akan mengecut apabila dicuci dengan air masin disebabkan pembiakaan asalnya. Kemudian, bahagian mulut dan perut bronok dibuang dan dihiris kecil. Akhir sekali, bahan kerabu di masukkan dan digaul bersama bronok. Jika bronok disimpan terlalu lama, ia akan menjadi cair seperti asalnya.
Bronok
Keunikan yang ada di Kampung Selat
Bagan Nyior ini ialah dengan pencarian bronok. Bronok merupakan salah satu
spesis hidupan laut yang seakan-akan gamat dan hanya terdapat dipersisiran
pantai. Tambahan, pembiakan bronok ini sangat unik iaitu membiak melalui buih
di dalam air dari saiz yang kecil hingga mencapai saiz sebesar penumbuk tangan.
Menurut Puan Barakatulnissha K.Karim atau dikenali sebagai Kak Bara, buih yang
di hasilkan oleh bronok mengandungi benih dan membiak dengan sendirinya melalui
air. Di sesetengah kawasan lain, gelaran bagi bronok umumnya dikenali sebagai
timun laut bagi sesetengah masyarakat. Tekstur yang ada pada bronok ini
kelihatan licin seperti sotong dan ia juga mempunyai beberapa warna seakan-akan
coklat kehitaman atau merah jambu.
Bronok ini bersifat kenyal dan rasanya agak masin seperti air laut disebabkan pembiakannya. Kak Bara turut menyatakan bahawa bronok hidup di kawasan persisiran pantai yang berselut seperti di pantai kampung ini. Antara saiz bagi bronok yang matang adalah di antara 3 inci sehingga 5 inci. Kebiasaannya bronok ini merupakan hasil laut yang jarang diambil tetapi mendapat permintaan yang tinggi terutamanya ketika kenduri dengan menjadikannya sebagai makanan eksotik iaitu dibuat kerabu. Selain itu, pembuatan makanan seperti kerabu bronok seharusnya tidak boleh di cuci dengan air masin, tetapi hanya boleh di cuci dengan air biasa dan air asam. Hal ini kerana bronok akan mengecut apabila dicuci dengan air masin disebabkan pembiakaan asalnya. Kemudian, bahagian mulut dan perut bronok dibuang dan dihiris kecil. Akhir sekali, bahan kerabu di masukkan dan digaul bersama bronok. Jika bronok disimpan terlalu lama, ia akan menjadi cair seperti asalnya.
Dua penduduk kampung yang sedang mengumpulkan hasil laut |
No comments:
Post a Comment